Podem preveure la soldeat?

Podem preveure la soldeat?

 • Categoría de la entrada:Autocura / El repte

La soledat no desitjada és un fenomen social amb múltiples causes. Cada persona és un món i les solucions han de ser combinades. L’accessibilitat física, cognitiva i econòmica, la participació activa o la gestió emocional de les pròpies vivències són elements de protecció i prevenció d’aquest sentiment tant negatiu.

L’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) van presentar el passat 7 d’octubre l’estudi “Anàlisi de la situació de la soledat en relació amb les persones amb discapacitat” en el marc de l’Estratègia municipal contra la soledat de Barcelona.

La recerca l’ha duta a terme la càtedra COCEMFE-UOC per a l’Autonomia Personal i Salut Digital i ha estat motivada per la idea que les persones amb discapacitat, sigui física, intel·lectual, per trastorn de salut mental, visual o auditiva, viuen situacions de soledat no desitjada.

Després d’analitzar totes les dades obtingudes, l’estudi ha identificat 3 àrees importants per lluitar contra la soledat no volguda de les persones amb discapacitat; l’accessibilitat, la participació i la formació de les persones amb discapacitat en habilitats socials i emocionals.

En aquest sentit, s’ha arribat a unes conclusions bàsiques i línies d’actuació. Són les següents:

 • Lluitar per l’accessibilitat física, cognitiva i econòmica és lluitar contra la soledat.
 • La discapacitat és un factor que predisposa a la soledat però no hi ha una relació causa-efecte entre discapacitat i soledat.
 • Necessitem enquestes que combinin el tipus de discapacitat i el grau de soledat
 • Les dades han de servir per dissenyar actuacions per grups de persones amb discapacitat especialment vulnerables.
 • Promoure la participació activa de les persones amb discapacitat té un efecte protector
 • Necessitem avaluar les activitats tenint en compte aquestes variables: És accessible?,
  Promou la participació activa de les persones amb discapacitat?, Ofereix suport emocional?.
 • Incloure la mirada de les persones amb discapacitat en totes les accions promogudes per l’estratègia contra la soledat.
 • Treballar en els factors que determinen la soledat.

Deja una respuesta