La Cultura ens iguala i allibera

La Cultura ens iguala i allibera

  • Categoría de la entrada:El repte

En aquests dies propers a la diada de Sant Jordi on les lletres es respiren pels carrers, volem senyalar la importància de la cultura i el coneixement com quelcom essencial per qualsevol societat que es vulgui anomenar inclusiva. En un món dominat per l’hedonisme de les xarxes on la bellesa o el benestar material s’emporta massa mèrit, és fonamental recuperar el prestigi de les persones per els seus coneixements, valors socials o culturals.

Quan això passa, la societat ofereix majors oportunitats de participació i realització per aquelles persones que, sigui per els motius que sigui, potser no són tan joves, ni guapes, ni fortes, ni àgils, ni llestes, ni riques però en canvi atresoren lliçons d’humanitat o saber que, a més de ser transmissibles, apuntalen una comunitat que ha de caminar cap al respecte, la inclusió i la igualtat d’oportunitats.

Alhora resulta fonamental fer accessible el coneixement. Especialment, aquell que permetrà a la persona amb necessitats de suport, poder prendre decisions que l’afectin amb el major criteri possible. En ocasions això voldrà dir promocionar l’alfabetització digital per anar tancant la famosa escletxa, en altres ocasions serà trobar maneres de transmetre el saber des del disseny universal de l’aprenentatge o la lectura fàcil i en d’altres comptar amb suports físics que permetin accedir a un ordinador o tauleta.

El camí d’empoderar i capacitar des del coneixement no és senzill i, lamentablement, no és possible en tots els casos. Amb tot, és l’enfoc més noble i respectuós envers les persones, perquè d’aquesta manera preservem la dignitat de totes elles.

Deja una respuesta